Vondst van de maand (klik op de foto voor vergroting)

Vondst van de maand? Nee, ook al van het jaar!

12 december 2023 zijn hele mooie vondsten gedaan door vrijwilligers van het Geologiemuseum Losser. Dit zijn een paar topstukken!

 

Vondst van de maand? Nee, van het jaar!

 

De familie Bosman-Van de Waardt vond 12 augustus ’23 een bijzonder fossiel. “Is dit wat?” Ja zeker!

Na flink wat speurwerk door Heiner is deze mooie dubbele en puntgave dubbelkleppige schelp gedetermineerd als een Buchia sp. Natuurlijk ligt deze nu in de vitrine in het museum te pronken.

En ja, de foto moet beter, maar dat komt binnenkort goed..

Vondst mei ’23

Een week later in mei was de Verrekijker op bezoek. Jada en Nomi deden een echte Vondst van de Maand. Nomi vond een prachtige schelp. We gaan proberen die er nog helemaal uit te prepareren, want we denken dat het een complete, dubbele schelp is. Wat Jada vond? Tja, dat wordt goed bekijken onder de microscoop, bestuderen, er nog eens wat boeken bij halen en hopelijk ontdekken we dan wat de vondst van Jada is. Heel goede ogen, Jada! Dit fossiel is maar een paar millimeter groot. Als je op de foto klikt, zie je het fossiel nog veel groter.

Vondst mei ’23

Rutger van de St. Plechelmusschool uit De Lutte vond een bijzonder stuk, misschien de zeldzame Rastellum rectangulaire. De leerlingen van groep 8 waren op bezoek in het museum en de groeve. Er werd enthousiast gekeken, gewerkt en gehakt!

We verwachten nog wat foto’s erbij te krijgen, dus kom nog een keer terug!

 

Vondst van oktober ’22

Thijs Speksnijder vond een stuk met spikkeltjes. Goede ogen, Thijs!

Onder de microscoop zagen we dat het oesterachtige fossieltjes zijn, maar houden dit nog ‘in onderzoek’. Nog niet eerder gezien in de Staringgroeve, dus terecht ‘Vondst van de maand’.

Prachtige ammoniet

September 2022: vondst van het jaar!

Tijdens de opnames van een video over de Staringgroeve en het Geologie Museum Losser moest er flink wat geluid van hakkende fossielenzoekers te horen zijn. Enthousiast gingen een aantal vrijwilligers van de Stichting Staringmonument aan de slag en vonden zomaar een prachtige ammoniet!

Mei 2022   De maand is nog niet om, maar deze vondst moet er ook nog bij. Angelique vond een zee-egeltje. De derde ooit gevonden bij ons. Bijzonder, want ook de tweede had ze jaren terug al gevonden. Twee foto’s van de nieuwe vondst.

Mei 2022    Weer een mooie vondst! Deze komt van Mark Wolvers. Mark vond een Acesta longa.

April 2022     Leerlingen van basisschool De Drie Eenheid in Oldenzaal waren deze maand in het museum en de groeve onder de deskundige leiding van Jan van de Steeg. Er werd door Valerie een hele bijzondere vondst gedaan! Niet alleen omdat het gevonden fossiel maar een paar millimeter groot is, maar ook omdat het pas twee keer eerder aangetroffen is in de Staringgroeve. Wat is het dan???

Valerie heeft een mooi stukje zeelelie gevonden. Een stukje steel waarop de kransjes goed te zien zijn en ook twee van de vijf ‘blaadjes’, cirren. De andere drie hebben nog een gat achtergelaten waar ze ooit in het zand zaten. (Officiële naam is Isocrinus sp.)

Topvondst, Valerie!