Collectie Tonny Bekke

Tonny Bekke uit De Lutte heeft zijn bijzondere verzameling fossiele vondsten aan het Geologiemuseum Losser geschonken. Voorzitter Leo Jonkman heeft deze Losserse verzameling in ontvangst genomen. Met meer dan 100 haaientanden, maar ook schelpen, schaaldieren en kreeftjes is onmiskenbaar dat De Lutte vroeger een zee was. Deze vondsten deed Tonny Bekke tijdens de aanleg van de A1. Ze zijn te dateren op 50 tot 100 miljoen jaar oud.

De collectie is al in het museum te bezichtigen (vraag even in welke lades alles ligt), maar met de komst van twee nieuwe vitrinekasten gaan we de indeling van het museum wijzigen. Deze collectie komt dan ook meer in het zicht.

Lees meer in TC Tubantia

Momenteel is dit een Premiumartikel, maar mettertijd is het voor iedereen leesbaar.

 

Familie Westerhoff

Op ontdekkingstocht in de Staringgroeve

Onlangs kregen we onderstaande mail:

Graag zou ik met mijn kinderen en kleinkinderen (7 volwassenen en 7 kinderen) een bezoek aan uw groeve brengen op zaterdag 13 juli. Mijn overleden man, W. E. Westerhoff was geoloog. Hij was werkzaam bij de Rijks Geologische Dienst en later bij TNO. Ik vind het belangrijk de kleinkinderen kennis te laten maken met het werk van hun opa. Graag hoor ik van u.
Met vriendelijke groeten, Laurieke Westerhoff

 

Laurieke Westerhoff maakte zelf een mooi verslag van het familiebezoek:

In het kader van een familieweekend brachten wij – zeven volwassenen en zeven kinderen – een bezoek aan de Staringgroeve. Daaraan voorafgaand werden wij door de gidsen Jan en Martin ontvangen in het Geologiemuseum Losser, met koffie en limonade.

Terwijl we de vondsten in de vitrines en laden bewonderden, vertelden Jan en Martin in detail over wat we eigenlijk zagen en over de geologische geschiedenis van de groeve en van de omgeving Losser. Ook leerden ze ons waar we, straks in de groeve, op moesten letten om een grotere kans te hebben fossielen te vinden. Heel fijn en heel praktisch.

De groeve ligt niet ver van het museum af. We kregen allemaal een hamer en, desgewenst, een beschermbril. Gewapend met plastic zak en een hamer liepen we de groeve in. Al met al een flink gat maar goed begaanbaar. Ook het weer werkte mee. Het was droog en aangenaam van temperatuur. Al gauw waren we druk bezig de groevewanden met de hamer los te tikken. Wat spannend was dat. Zouden we wat vinden?

Nou en of. Van alles. De topper was een zeeëgel maar we vonden ook een Lucina (tweekleppige schelp), ammonieten of gedeelten daarvan en heel veel wormgangen. Het vergrootglas van Jan en het stoffertje van Martin waren enorm populair om nóg beter te kunnen zien wat we hadden gevonden.

Alle ‘schatten’ zijn mee naar huis genomen en liggen nu te drogen. Drie weken, had Jan gezegd. En dat zullen we doen vóórdat we een tandenborstel of een zacht borsteltje ter hand zullen nemen om de fossielen nóg beter tot hun recht te laten komen.

Wat was het een schitterende ontdekkingstocht!

Laurieke Westerhoff – de Koning

 

Klik hier voor het proefschrift van Wim Westerhoff

 

 

Lezing Eric Mulder bij bezoek Paleobiologische Kring

Ter gelegenheid van het bezoek van de Paleontologische Kring NL heeft ons bestuurslid Eric Mulder (natuurlijk ook bekend van Natura Docet) een erg interessante lezing gehouden over het tijdperk van het Krijt en het belang van Losser daarin. Jolanda de Vries die jaren geleden een uitgebreide inventarisatie heeft gedaan van de verschillende schelpen in de Staringgroeve was ook aanwezig.

In de groeve werden bijzondere vondsten gedaan; zie ook: Vondst van de maand

Klik hier voor Powerpointpresentatie van dr. Eric Mulder

Open Monumentendag

14 september 2024 is het Open Monumentendag. Diverse locaties in Losser zullen dan te bezichtigen zijn waaronder het Geologiemuseum. Geopend van 10 tot 16 uur.

Tevens stenen- en fossielenspreekuur.

Geo Oss Rocks

Vandaag was er een groep jonge bezoekers van Geo Oss Rocks.

Lees hier het verslag van Nika, een van de jeugdleden

 

Database dinosauriërs

Heb je in het museum de tand van een Plesiosaurus al gezien? Gevonden nét over de grens van Losser. Hij heeft daarom zelfs een eigen naam gekregen: Gronausaurus!

Ben je op zoek naar informatie en afbeeldingen van een bepaalde dinosauriër? Op zoek naar alle dino’s uit Europa? Of alleen uit de periode van het Krijt? Of wil je de wereld zien rondtollen in de verschillende geologische tijdperken?!

Klik hier voor een uitgebreide database (Engelstalig)

NHL Stenden Hogeschool

Scouts Dr. Ariënsgroep

Welpen van de Dr. Ariënsgroep waren deze week op bezoek. Door Robin, Jan en André werden ze vakkundig begeleid. Er werden o.a. een bijzondere schelp, een fossiele worm,  een afwijkende ammoniet en een tot nu toe onbekend stuk fossiel hout gevonden. De foto’s daarvan komen later. Eerst schoonmaken, prepareren en determineren!

Vanmiddag weer zeer geïnteresseerd bezoek!

Na op Koningsdag na twee uur nog niet uitgekeken te zijn, kwam Rens vandaag uitgebreid terug. Siem vond een mooie zee-egel met de afdruk nog in zandsteen. Ligt inmiddels in het museum!

Geologen in de dop?!

Agora Montessori College

Helemaal uit Groesbeek kwam groep 7/8 van het Agora Montessori College naar museum en groeve. Een erg leuke groep, meldden onze gidsen.